Εμπνέοντας 
μια γενιά παιδιών 
να αλλάξει
τον κόσμο ρωτώντας
πάντα γιατί; 

Ας συστηθούμε

“It takes a village to raise a child” 
Αφρικανική παροιμία
Υπάρχει μια ιστορία στον Αστερίξ όπου ένα κοριτσάκι θέλει να φάει ένα μήλο. Η μηλιά ήταν πολύ ψηλή και το κοριτσάκι δεν έφτανε. Οπότε ζήτησε βοήθεια από το χωριό. Το πιο λογικό και εύκολο θα ήταν ένας μεγάλος να σκαρφαλώσει και να το πιάσει. Οι αγαπημένοι μας Γαλάτες όμως ακολούθησαν μια άλλη μέθοδο. Όλα τα μέλη του χωριού σκαρφάλωσαν ο ένας πάνω στον άλλον προκειμένου να μπορέσει τελικά η πιτσιρίκα να φτάσει μόνη της το μήλο στην μηλιά και να το κόψει. 
Εμείς στο Why Community πιστεύουμε ότι το παιδί πρέπει να φτάνει στους καρπούς της μηλιάς. Για να το καταφέρει αυτό χρειάζεται μια ολόκληρη κοινότητα για να του αφιερωθεί, να δώσει τα καλύτερα που έχει, τα αποστάγματα ζωής και γνώσης. Μια κοινότητα που το διαφορετικο, το μοναδικό αγκαλιάζεται και προάγεται. Που αφήνει το παιδί να εξερευνήσει και να κάνει λάθη και να είναι εκεί να το σηκώσει, να το στηρίξει και να το βοηθήσει ώστε αυτά τα λάθη να τα μετατρέψει σε νέες ιδέες ή μαθήματα προς αποφυγή. Μια κοινότητα που εμπνέει το παιδί να αναρωτιέται και να ψάχνει συνεχώς απαντήσεις ή να γεννάει νέες ερωτήσεις.
Αυτή την κοινότητα εμείς την χτίσαμε. Το δικό μας γαλατικό χωριό όπου κάθε μέλος της συμβάλει στην στην ανάπτυξη του κάθε παιδιού. Το Why Community αποτελείται από μικρούς και μεγάλους που εμπνέουν, αναρωτιούνται, ερευνούν και συνεργάζονται με σκοπό να μάθουν, να αναπτυχθούν και να πορεύονται με περιέργεια για τη ζωή και την γνώση.  

Η ομάδα μας

Γιάννης Γιαννούδης
Συνιδρυτής

Όταν ήμουν μικρός… 
Eίχα τρέλα με το ποδόσφαιρο, με την ΑΕΚ και με ότι διάβαζα κάθε μήνα στου 4Τροχούς του ΚΚ. Παράλληλα βοηθούσα τον μπαμπά μου στο μανάβικο του και έπαθα obsession με τον προγραμματισμό το 1983, όταν σε ηλικια 14 ετων αγορασα το πρωτο μου ZX Spectrum. Μάλλον από τότε μου έμεινε η συνήθεια να ανακατεύομαι με πολλά και διαφορετικά πράγματα, ταυτόχρονα.


Μεγάλωσα…
Και συνέχισα να ανακατεύομαι με πολλά διαφορετικά πραγματα, όλα έμμεσα ή άμεσα συνδεδεμένα με τον χώρο του επιχειρείν. Αφιέρωσα αρκετά χρόνια δουλεύοντας σε υψηλές θέσεις ιδιωτικών επιχειρήσεων, ώσπου η ανάγκη να φτιάξουμε με την σύντροφο μου Ντανιέλα το σχολειο των ονείρων μας για το παιδί μας με οδήγησε να κάνω τον διευθυντή σε ένα σχολείο για πολύ μικρά παιδιά, την Dorothy Snot! Και επειδή τα παιδιά συνεχώς με ρωτούν "γιατί" το ένα και "γιατί" το άλλο, πρότεινα στον φίλο μου τον alex να φτιάξουμε μια κοινότητα μέσα από την οποία τα παιδια όλων των ηλικιών να βρίσκουν μόνα τους τις απαντήσεις σε κάθε μοναδικό, δικό τους γιατί....
Αλέξανδρος Θεοδωρίδης
Συνιδρυτής

Όταν ήμουν μικρός…
Είχα πολλές και συνεχείς απορίες, τις οποίες συχνά προσέγγιζα διαφορετικά, μάλλον επειδή με Γερμανίδα μαμά και Έλληνα μπαμπά στη Θεσσαλονίκη των 80s ήμουν και εγώ διαφορετικός εκ γενετής! Απορίες όπως «μπαμπά, ποιος ήταν αυτός ο Λένιν και όλοι λένε «τρόπος του Λένιν;» ή «μαμά, αν οι Γερμανοί πολέμησαν τους Έλληνες στον Β’ ΠΠ και ο Οpa είχε σκοτώσει τον παππού, εγώ θα υπήρχα;» διασκεδάζουν ακόμα τους γονείς μου…

Μεγάλωσα…
Και δεν έχω σταματήσει να «τυραννώ» τους γύρω μου με συνεχείς απορίες, και ανησυχίες, οι οποίες είναι που με έχουν οδηγήσει στο να σπουδάσω και ασχοληθώ με πολλά και διάφορα, από ανθρωπιστικές αποστολές στο Αφγανιστάν μέχρι πωλήσεις νεροχυτών, από σύμβουλος Πρωθυπουργού μέχρι την συνίδρυση της οργάνωσης Μπορούμε για την καταπολέμηση της σπατάλης τροφίμων στην Ελλάδα. Στο πλαίσιο του εκπαιδευτικού προγράμματος του Μπορούμε έχω έρθει σε επαφή με χιλιάδες παιδιά, τα οποία μου έμαθαν πως το σημαντικότερο για να εμπνευστούν είναι το πάθος σου για αυτό με το οποίο ασχολείσαι μαζί με την άμεση επικοινωνία και τον σεβασμό σου για αυτά.
Γιούλη Δοξανάκη
Business Ninja 

Όταν ήμουν μικρή...
Ήμουν αφύσικά ψηλή, μου αρεσε να τρώω παγωτό τον χειμώνα και να πηγαίνω σινεμά. Δεν ήξερα ποτέ τί να απαντήσω στην ερώτηση “τί θα γίνεις όταν μεγαλώσεις” κι έτσι έβρισκα δικά μου επαγγέλματα, όπως διασταυρωτής μπουμπουκιών ή ιστορικός παπαγάλων. Είχα πάντα ένα βότσαλο στην τσεπη μου. 
Μεγάλωσα... 
Και ακόμα δεν ήξερα τι να γίνω, οπότε σπουδασα πολλά διαφορετικά αντικείμενα. Μαθηματικά, οικονομικά, θέατρο. Και έκανα πολλές διαφορετικές δουλειές, δοκίμασα και έμαθα καινούργια πράγματα σε εταιρείες μικρές και μεγάλες. Τώρα είμαι η Business Νinja στο The Why Community. Αφού μπορείς να διαλέξεις τι θες να γίνεις, γιατί να μην γίνεις ninja; Λατρεύω όταν στα παιδιά γεννιούνται αναπάντεχες, ευφάνταστες απορίες και ρωτούν “γιατί;" για το κάθε τι γύρω τους. Συνεχίζω να έχω ένα βότσαλο στην τσέπη μου που το διαλέγει η κόρη μου η Λήδα, στις βόλτες μας στην παραλία.