Γιατί είναι σημαντικό να συμμετέχουν τα παιδιά στη λήψη αποφάσεων;

Εύα Τσάκα

Τι θα φάμε σήμερα;

Αυτή και άλλες παρόμοιες καθημερινές απορίες αποτελούν εξαιρετικά παραδείγματα αποφάσεων που καλούμαστε να λάβουμε μέσα στη μέρα. Συχνά όμως ξεχνάμε να συμπεριλάβουμε τα παιδιά στη διαδικασία της λήψης αποφάσεων ακόμη και όταν πρόκειται για κάτι τόσο απλό, πόσο μάλλον όταν πρόκειται για προβληματισμούς που μπορεί να έχουν αντίκτυπο από την οικογένεια μέχρι την κοινωνία. Φανταστείτε όμως τι στερούμε από τα παιδιά ή τι θα κέρδιζαν αν όντως εξασκούνταν στη λήψη αποφάσεων!
Η λήψη αποφάσεων είναι μια στρατηγική διαδικασία που απαιτεί να συνυπολογίζουμε όλες τις δυνατές επιλογές και να προβλέπουμε τα πιθανά αποτελέσματα ώστε να κάνουμε την πιο συμφέρουσα επιλογή. Πρόκειται λοιπόν για μια ευκαιρία να εξασκηθούν τα παιδιά στην παρατήρηση, τη σύγκριση, την πρόβλεψη και άλλες πολύ χρήσιμες δεξιότητες που επειδή εμείς χρησιμοποιούμε αυτοματοποιημένα στην καθημερινότητά μας, ξεχνάμε να τους τις διδάξουμε.

Τί κερδίζουν τα παιδιά μέσω της συμμετοχής στη λήψη αποφάσεων;

Ιδιαίτερα στις μικρές ηλικίες τα παιδιά αντιλαμβάνονται τους εαυτούς τους και προσδιορίζονται μέσω των σχολίων που ακούνε, δείχνοντας τους πως τα εμπιστευόμαστε και τα θεωρούμε ικανά να σκεφτούν και να αποφασίσουν, αναπτύσσουν το αίσθημα της ευθύνης και την αυτοπεποίθηση. Είναι σημαντικό να νιώθουν ότι μπορούν να επηρεάσουν τα πράγματα που τα αφορούν, να εξετάζουν τις επιλογές τους, αλλά και να έρχονται σε επαφή με τις εκάστοτε συνέπειες, είναι γνωστό άλλωστε ότι δεν υπάρχει μια “μαγική συνταγή” για την επιτυχία (αν και πολύ θα το θέλαμε), οπότε η εξοικείωση είναι η μόνη επιλογή.
Όπως επισημαίνει συχνά και ο Co-Founder μας Γιάννης Γιαννούδης, τα σημερινά παιδιά θα κυβερνήσουν τον κόσμο το 2050 και είναι σημαντικό να τους προσφέρουμε όλα τα εφόδια για να το κάνουν με τον πιο αποτελεσματικό τρόπο. Αυτό κάνουμε εμείς στο The Why Community!

Παρακολούθησε τις δραστηριότητές μας για να μάθεις το πώς!

Δραστηριότητες Που Εξασκούν Τη Λήψη Αποφάσεων!

\Learnworlds\Codeneurons\Pages\ZoneRenderers\CourseCards