Γιατί είναι σημαντικό να διδάσκουμε οικονομικό αλφαβητισμό στα παιδιά;

Εύα Τσάκα

Σε έναν κόσμο όπου τα χρήματα παίζουν καθοριστικό ρόλο στην καθημερινή μας ζωή, οι γνώσεις σχετικά με τη σωστή διαχείρισή τους, δηλαδή ο οικονομικός αλφαβητισμός δεν αποτελεί πλέον πολυτέλεια, αλλά αναγκαιότητα. Από την αποφυγή χρεών έως την προετοιμασία για μια μελλοντική καριέρα, τα οφέλη της εκπαίδευσης στον οικονομικό αλφαβητισμό είναι πολλά. Εκπαιδεύοντας τα παιδιά σχετικά με την αξία των χρημάτων, τον προϋπολογισμό, την αποταμίευση και την επένδυση, τα εφοδιάζουμε με τα εργαλεία που χρειάζονται για να κατανοήσουν την πολυπλοκότητα των οικονομικών και να οικοδομήσουν ένα ασφαλές οικονομικά μέλλον. 

Τα παιδιά που διδάσκονται οικονομικό αλφαβητισμό:


  1. Αποκτούν αυτοπεποίθηση: Τα παιδιά αναπτύσσουν εμπιστοσύνη στην ικανότητά τους να διαχειρίζονται τα χρήματά τους, να αξιολογούν τις συνθήκες και να διαπραγματεύονται, ενώ είναι λιγότερο πιθανό να δυσκολευτούν να πάρουν οικονομικές αποφάσεις και νιώθουν ότι ελέγχουν περισσότερο το μέλλον τους.
  2. Αναπτύσσουν δεξιότητες λήψης αποφάσεων: Τα παιδιά είναι σαν σφουγγάρια και έχουν την τάση να απορροφούν ό,τι βλέπουν και ακούν. Διδάσκοντάς τους οικονομικό αλφαβητισμό σε νεαρή ηλικία, διαμορφώνουν καλές συνήθειες που θα έχουν μαζί τους για το υπόλοιπο της ζωής τους, μια από τις οποίες είναι και η λήψη αποφάσεων, στο πώς, πού και γιατί θα ξοδέψουν ένα ποσό για παράδειγμα. 
  3. Προετοιμάζονται για μελλοντικούς στόχους: Οι δεξιότητες οικονομικού αλφαβητισμού είναι όλο και πιο σημαντικές για συνθήκες όπως η επαγγελματική σταδιοδρομία. Είτε πρόκειται για την δημιουργία μιας επιχείρησης, είτε για μια επένδυση, ακόμη και για την διαπραγμάτευση της οικονομικής ανταμοιβής ενός εργαζόμενου, ο οικονομικός αλφαβητισμός είναι απαραίτητη δεξιότητα για την επιτυχία στη σημερινή αγορά εργασίας.
  4. Γεφυρώνουν το χάσμα μεταξύ παιδικής και ενήλικης ζωής: Συχνά, τα παιδιά δεν παίρνουν επαρκή γνώση ή εμπειρία από το σχολείο και τους γονείς σχετικά με τη διαδικασία αλλά και τις προκλήσεις που συνεπάγεται η οικονομική διαχείριση μικρών ή μεγάλων ποσών, με αποτέλεσμα να δημιουργείται ένα κενό γνώσεων μεταξύ παιδικής και ενήλικης ζωής τόσο στη διαχείριση των χρημάτων όσο και στην διεκδίκηση της οικονομικής ανταμοιβής που δικαιούνται. Καλύπτοντας αυτό το κενό, τα παιδιά θα έχουν τις δεξιότητες και τις γνώσεις που χρειάζονται για να λαμβάνουν τεκμηριωμένες οικονομικές αποφάσεις καθώς μεγαλώνουν.
  5. Αποφεύγουν πιθανά χρέη: Η διδασκαλία οικονομικού αλφαβητισμού μπορεί να βοηθήσει τα παιδιά να αποφύγουν να την κακή διαχείριση των χρημάτων τους στο μέλλον. Κατανοώντας την αξία των χρημάτων και την οργάνωση του προϋπολογισμού, είναι λιγότερο πιθανό να κάνουν παρορμητικές αγορές που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε χρέη.

    Τα οφέλη που έχει η διδασκαλία οικονομικού αλφαβητισμού στα παιδιά είναι αμέτρητα και θα τους είναι χρήσιμα εφ όρου ζωής. Επενδύοντας στην οικονομική τους εκπαίδευση, εφοδιάζουμε την επόμενη γενιά με τα εργαλεία που χρειάζεται για να έχει ένα επιτυχημένο και ασφαλές μέλλον. Αυτό κάνουμε κι εμείς στο The Why Community μέσω των δραστηριοτήτων μας, εισάγουμε τα παιδιά στις βασικές έννοιες της οικονομικής διαχείρισης με τον πιο διασκεδαστικό τρόπο! 

Δραστηριότητες Που Διδάσκουν Στα Παιδιά
Οικονομικό Αλφαβητισμό!

\Learnworlds\Codeneurons\Pages\ZoneRenderers\CourseCards